Antiga Casa de convalescència: seu de l’Institut d’Estudis Catalans

images

Situat entre el carrer del Carme i l’antic Hospital de la Santa Creu, es troba la Casa de Convalescència, seu històrica i actual de l’Institut d’Estudis Catalans. Es tracta d’un edifici civil del segle XVII, que formava part del gran conjunt sanitari integrat per l’antic Hospital de la Santa Creu i que com el seu nom bé indica, va ser construït amb la finalitat d’acollir els convalescents de l’hospital perquè es poguessin acabar de recuperar de la seva estada a l’hospital.

I és que a l’Hospital de la Santa Creu, com en tots els hospitals medievals, els malalts solien jeure a terra, sobre flassades o màrfegues. Les condicions sanitàries no eren massa bones i per tant, era necessari tenir els convalescents apartats dels encara malalts perquè es poguessin acabar de recuperar sense tornar a caure malalts. Així doncs. al 1596 el prior de l’orde de Sant Joan de Jerusalem va aconseguir un espai per convalescents en la part construïda d’una de les naus del mateix hospital. Aquest espai, però va durar poc ja que l’augment de les necessitats hospitalàries van requerir aquest espai per a nous malalts.

Al 1622, incentivat per l’interès del bisbe de Barcelona en poder tenir aquest espai apartat, es va iniciar una nova campanya de captació de donatius implicant-hi la Diputació, el Consell de Cent i a particulars, de manera que al cap de 7 anys es van poder començar les obres per la construcció d’aquest nou annex a l’hospital dedicat als convalescents.

El projecte inicial de l’edifici, preveia tres plantes: a la planta baixa, menjadors, cuines, rebost i forn; a la primera planta, els dos dormitoris (un per homes i l’altre per dones) i la capella, i a la planta de dalt el guarda-roba.

Els principals mecenes per a la seva construcció en van ser les famílies benestants, com Lucrècia de Gualba, Pau Ferran, la família Soler, la família Astor i la família Cardona. Tots ells van deixar els seus béns a la institució i als pobres convalescents convertint-se, d’aquesta manera en els fundadors de la casa. Prova d’això i com a motiu d’agraïment, encara ara es poden veure els seus escuts d’armes representats a l’edifici com a elements decoratius.

Més enllà del valor arquitectònic i social, la Casa de Convalescència reuneix exemples cabdals de les arts plàstiques dels segles XVII i XVIII. Així doncs, per exemple, a la part interior del vestíbul de l’edifici,  s’hi troben deu plafons repartits per les parets on es narren episodis de la vida i martiri de Sant Pau. Aquests plafons son fets de ceràmica amb gran profusió d’emmarcaments, motius decoratius vegetals, gerros i gran riquesa de color.

A nivell arquitectònic, l’edifici també és d’una gran singularitat. Traspassat el vestíbul d’entrada ens trobem un pati central quadrat que es conforma com un claustre de dos pisos. La galeria baixa consta de grans arcs de mig punt sobre pilars rectangulars, mentre que el pis superior dobla el nombre d’arcs, recolzant-se sobre columnes toscanes. Al centre del pati hi ha un pou on s’hi recollia l’aigua de pluja amb un brocal coronat per la figura de sant Pau, com a agraïment al  mecenatge de Pau Ferran el qual, també va incloure el seu escut d’armes arreu de la construcció.

A la part superior, s’hi accedeix per dues escales: La primera d’elles, de dos trams, era denominada “de l’Administració”, i unia la zona de la planta baixa per on entraven els subministres a la Casa, amb les oficines on es portaven els comptes i l’administració. En els seus murs laterals, s’hi troba un altre exemple de la importància de les arts aplicades de l’època a amb els agafadors fets amb ceràmica policromada.

Quant a barcelonartistica

Sóc PhD en TIC, llicenciada en Història de l'Art, diplomada en Turisme. M'apassiona tot allò que em fa veure el món amb uns altres ulls i descobrir aquells petits racons que fan que la nostra ciutat sigui com és.
Aquesta entrada ha esta publicada en Barcelona, Casa de la convanescència, Corts de Barcelona, Església, Hospital, Institut d'Estudis Catalans, Santa Creu, societat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s