El convent de les Egipcíaques, el convent de les penedides

img_2562m

Ja des de l’Edat Mitjana, la prostitució a la ciutat de Barcelona ja era un problema que es volia resoldre no només des de les autoritats eclesiàstiques sinó també des de les autoritats polítiques ja que aquesta professió anava en contra dels valors morals i socials de l’època, però també s’ha de tenir en compte, que moltes de les noies que exercien aquesta professió, era per necessitat econòmica: moltes elles no tenien família, ni marit que es poguessin ocupar d’elles i necessitaven uns ingressos econòmics per poder subsistir.

Situat a l’actual carrer  que porta el mateix nom, just davant de l’Antic Hospital de la Santa Creu, i al costat de la casa de la Caritat, sembla que des del 1410 ja hi havia un centre assistencial destinat a la seva reclusió sota la devoció de Maria Egipcíaca o Maria Magdalena; local que, casualment, o no, havia estat abans La Galera, una presó de dones que després va anar a parar al carrer de l’Hospital.

Conscients de la labor que feien i de la necessitat de tenir més locals d’acollida  al 1617 el Consell de Cent va autoritzar les carmelites calçades a tancar el carrer de Picalquers i fer-hi un col·legi monestir de donzelles recollides o de les penedides. Les carmelites calçades eren davant mateix de les Egipcíaques  separades només pel carrer de l’Hospital.

Tot i així, el nou convent va esdevenir petit i el Consell de la Ciutat va haver de comprar, el 1688 un terrenys al carrer de Sant Pau, on hi havia de feia temps el temple del convent, amb la finalitat aixecar una casa més gran on s’hi van acabar traslladant al 1699 malgrat que la construcció encara no s’havia acabat.

Com ja hem dit anteriorment, l’autoritat recloïa les prostitutes als convents de les Egipcíaques o al de les Penedides durant les festivitats religioses, però a part de les dones que anaven a parar al convent perquè l’autoritat les hi duia també n’hi havia que hi volien anar voluntàriament. Aquestes es trobaven amb l’entrebanc de les màfies i proxenetes pels què treballaven amb la vigilància i control que això suposava per elles. Per tal d’evitar-ho i poder-se’n escapar, quan hi havia una processó, moltes d’aquestes noies baixaven al carrer a veure-la, això no els ho podien prohibir, i quan passaven el grup de les Penedides o de les Egipcíaques, que ja estaven al cas de la situació, al passar a prop  dels bordells, els feien lloc a la filera i les noies que volien deixar la prostitució s’hi posaven amb discreció i silenci, seguien devotament  com totes les altres i entraven al convent amb la processó. En aquest cas, els matons dels bordells no hi podien fer res, elles ja eren al convent i, un cop dintre, no s’hi podien oposar. Dins dels convents, les noies trobaven en la vida del convent el suport i l’ajut de les antigues col·legues de professió i també un lloc tranquil i de vida reposada i, sovint també, una compensació econòmica perquè no haguessin de tornar al carrer. Davant aquesta situació, algunes s’hi quedaven i prenien hàbit, moltes feien vots, encara que alguns els hi eren prohibits per la seva condició de dones que no eren verges.

Quant a barcelonartistica

Sóc PhD en TIC, llicenciada en Història de l'Art, diplomada en Turisme. M'apassiona tot allò que em fa veure el món amb uns altres ulls i descobrir aquells petits racons que fan que la nostra ciutat sigui com és.
Aquesta entrada ha esta publicada en Època Medieval, Barcelona, bordells, Consell de Cent, egipcíaques, Església, Hospital, María Magdalena, Medieval, Penedides, processor, prostitutes, Raval, Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s