De mercat ambulant a reclam turístic de la ciutat: el mercat de la Boqueria

Entrance_to_Mercat_de_la_Boqueria_(01)

El mercat de Sant Josep  popularment conegut com la Boqueria o mercat de la palla, és un mercat municipal que es troba al costat de la Rambla de Barcelona. Actualment, consta de més de 300 parades ofertant una gran varietat de productes que tradicionalment han format de la cistella de la compra dels barcelonins i barcelonines, així com d’altres més exòtics. Això fa que sigui considerat com el mercat més gran de Catalunya, el més variat en oferta alimentària, i també el més visitat pels turistes.

Tot i que la Boqueia, tal i com la coneixem avui en dia, va ser inaugurada l’any 1836, els seus orígens es remunten en època medieval, com a mercat ambulant situat a l’aire lliure i fora muralles, situat davant el Portal de la Boqueria, on venedors ambulants i pagesos dels pobles i masies properes de les Corts i Sarrià, s’hi instal·laven amb la finalitat de vendre els seus productes. Aleshores, aquesta esplanada era fora de les muralles de la ciutat, cosa que permetia als pagesos estalviar-se l’impost d’entrada de mercaderies.

Però fins i tot abans del mercat de sant Josep, en aquest mateix indret hi havia el convent del mateix nom fundat al 1586 pels carmelites descalços -anomenats “els josepets”. A mesura que la Rambla va anant prenent importància com a passeig urbà al segle XVIII, es va considerar necessari treure algunes de les parades del seu recorregut i van ser desplaçades al costat de l’hort del convent, el qual va ser cremat el dia de Sant Jaume de 1835 pel mateix poble, juntament amb la resta de monestirs que hi havia a la rambla.

Amb la destrucció del convent, es va construir una plaça amb grans columnes voltada de porxos semblant a la plaça Reial, i a la que s’havia de donar el nom de plaça del Treball. Hi havia d’haver els jardins i brolladors i una columna molt alta de sentit monumental, al·legòrica al treball. Mentres s’acabaven aquestes obres, es va considerar oportú traslladar-hi el mercat de manera temporal al seu interior per tal de treure’l del mig de la Rambla; però finalment en va ser l’emplaçament definitiu. Les obres de cobriment es van iniciar el dia de Sant Josep de 1840 i no va ser fins 134 anys més tard que es va acabar i inaugurar la seva coberta metàl·lica actual.

Coincidint amb l’inici del Segle XXI el Mercat ha tornat ha renàixer comercialment i actualment es situa com un referent mundial. Prova d’aquest fet són el nombrosíssims premis rebuts, entre els que s’inclou el de millor mercat del món atorgat al Congrés internacional de Mercats celebrat a Washington DC l’any 2005.

Quant a barcelonartistica

Sóc PhD en TIC, llicenciada en Història de l'Art, diplomada en Turisme. M'apassiona tot allò que em fa veure el món amb uns altres ulls i descobrir aquells petits racons que fan que la nostra ciutat sigui com és.
Aquesta entrada ha esta publicada en ambulant, Època Medieval, Barcelona, Boqueria, Carmelites de la Caritat, Mercat, muralla, Sant Josep, Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s