L’església de Betlem, l’església dels pessebres

IMG_0004

 

L’església de Betlem, junt amb la basílica de la Mercè, forma part del conjunt d’esglésies barroques de la ciutat de Barcelona. Situada a la Rambla va ser l’església dels jesuïtes fins a la seva expulsió d’Espanya a la segona meitat del segle

Projectada per Josep Juli i dirigida pel jesuïta pare Francesc Tort i per Dídac de Lacarse, la primera pedra va ser beneïda pel bisbe de Barcelona  el 1681, es va construir a cavall dels segles XVII i XVII sobre els fonaments de la l’antiga església del segle XVI.  i va ser construïda entre el 1680 i el 1729, tot i que la seva decoració interior es va allargar fins al 1855, convertint-se en el més sumptuós de les esglésies barcelonines. amb marqueteries de marbres de colors i estucs italians, un retaule i unes grans gelosies a les tribunes enriquides amb figures de talla policromada i daurada, i les voltes eren pintades amb grisalles. Decoració que va ser destruïda amb l’incendi que va patir l’església al 1936.

Església d’una sola nau molt espaiosa i amb capelles als costats. disposada paral·lelament a la Rambla, té la façana principal al carrer del Carme però és visible parcialment des de la Rambla gràcies a un eixamplament que fa en aquest punt, la porta apareix emmarcada per columnes salomòniques amb les escultures dels sants jesuïtes Ignasi de Loiola i Francesc de Borja. Sobre la porta hi ha una nativitat dedicació de l’església. Finalment, a l’extrem esquerre de la façana, a la cantonada amb el carrer de Xuclà, hi ha en una fornícula una imatge de Sant Francesc Xavier, també jesuïta.

De la façana lateral que dóna a la Rambla, en destaca l’encoixinat que s’estén també a la part baixa de la façana principal. Aquesta façana consta de dues portes: la més propera a la principal està coronada pel nen Jesús envoltat d’un marc de pedra i decoració típicament barroca, mentre que l’altra és una còpia moderna de l’anterior però amb la imatge de Sant Joan Baptista nen abraçant una creu amb una mà i assenyalant amb l’altra un anyell que té al costat.

Quant a barcelonartistica

Sóc PhD en TIC, llicenciada en Història de l'Art, diplomada en Turisme. M'apassiona tot allò que em fa veure el món amb uns altres ulls i descobrir aquells petits racons que fan que la nostra ciutat sigui com és.
Aquesta entrada ha esta publicada en Barcelona, Barroc, Betlem, Església, Església de Betlem, Jesuïtes, Rambla, Raval. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s